Waarom klachten ontstaan tijdens slapen

Bij een verkeerde slaaphouding komt het steunweefsel van de nek (kapsels, banden, tussenwervelschijven) gedurende langere tijd op spanning te staan. Hierdoor rekken vezels op en neemt de elasticiteit af. Dit verschijnsel staat bekend als kruip. De gevolgen daarvan kan men eenvoudig zelf ervaren:

Ga ontspannen zitten in een luie stoel met de voeten rustend op een voetenbankje en de benen ontspannen. De knieën zijn gestrekt en hangen een beetje door. Na een tijdje worden de knieën gevoelig en later pijnlijk. Bij het opheffen van deze houding blijkt dat de knieën wat stijf zijn en moeizaam bewegen. Pas na een paar voorzichtige bewegingen gaat het weer beter.


Als de nek of de rug in een verkeerde houding ligt, gebeurt er in feite hetzelfde. Toch zijn er twee belangrijke verschillen. Ten eerste is de spanning in het steunweefsel doorgaans minder groot dan in bovenstaand voorbeeld en ten tweede worden slaaphoudin­gen gedurende langere tijd ingenomen.

Daardoor worden de klachten in de wervelkolom niet direct ervaren bij het gaan liggen in een verkeerde houding, maar vaak pas bij het ontwaken. De nek of de rug voelt dan stijf aan, soms is er pijn. Verhoogde spanningen hoog in de nek kunnen zich uiten als een gevoel van verhoogde druk in het hoofd en soms ook echt als hoofdpijn of als nekklachten (meer info hierover in het tabblad Onderzoek).

Naast kruip is een beschadigde tussenwervelschijf een beruchte oorzaak voor het ontstaan van klachten tijdens het slapen. Hierop wordt dieper ingegaan in het tabblad rugklachten.

 

De invloed van risicohoudingen

Bij `gezonde' mensen treden er geen problemen op als zij even in een belastende houding gaan liggen. Dat gebeurt pas als deze houdingen vaak en langdurig worden ingenomen. En dan, gelukkig maar, ook nog niet bij iedereen. Mensen waarbij het steunweefsel van nature minder stevig is ('slappe gewrichtsbanden') lopen meer risico.

Ook slachtoffers van een ongeval met letsel in de nek of rug zijn kwetsbaarder. Het komt vaak voor dat mensen vóór een ongeval zonder problemen in elke houding kunnen slapen, terwijl daarna een beetje verkeerd liggen al leidt tot extra klachten. Dit is heel begrijpelijk. Na een trauma van de nek of rug is er meestal sprake van bandletsels of beschadigingen van tussenwervelschijven. Iedereen die wel eens z'n enkel heeft verstuikt weet hoe kwetsbaar die enkel de eerste tijd is en dat elke kleine misstap leidt tot een toename van klachten. Bij letsel in de nek of rug is dat precies zo.

De gevolgen van verkeerd liggen zijn wisselend. Afhankelijk van de schade, kan dit al na één nacht of pas na vele jaren klachten veroorzaken. In dat laatste geval wordt er vaak geen verband gelegd tussen de slaap­houding en de klachten. De klachten ontstaan dan ‘zomaar’, zo lijkt het.

 

 

Lees meer over klachten in de volgende afdeling over 'hoofdpijn'

 

Bekijk Ligwijzer kussens in webshop

 

 

Aanbevolen kussens

Hi4 Deluxe + Body Pillow

Hi4 Deluxe + Body Pillow

€ 194,80€ 179,85

Product reviews

"Als oefentherapeut beveel ik het kussen regelmatig aan mijn patiënten aan"

AMJW Vorstenbosch - 16-06-2018

4.9 / 5 sterren

276 beoordelingen

Shop reviews

Oorzaken klachten tijdens slapen | Slaaphouding | Ligwijzer