Nekklachten door verkeerd slapen 

Het probleem

Er zijn twee belangrijke oorzaken van nekklachten die je ervaart als je wakker wordt:

  1. Verkeerde slaaphouding
  2. Verkeerde ondersteuning van nek en hoofd.

1. Verkeerde slaaphouding

Bij een verkeerde slaaphouding ligt de nek niet in een neutrale stand. Bij het slapen op de buik is dat goed te zien: het hoofd ligt gedraaid, vaak geheel dwars op het matras. Bij het slapen op de zij is dat minder duidelijk te zien, maar ook dan ligt de nek vaak lange tijd niet goed. 

De meest voorkomende slaaphouding is de zogeheten ‘stabiele zijligging’. Men ligt dan op de zij, en de bovenste arm rust op het matras. De romp ligt wat naar voren en er ontstaat draaiing in de nek. Vaak ligt de nek ook scheef (hoofd te hoog).

De combinatie van draaiing in de nek en een zijwaartse stand is belastend: er ontstaat spanning in de nek. Dit kan leiden tot nekpijn en hoofdpijn (spanningshoofdpijn).

Stabiele zijlig

In de stabiele zijligging ligt de nek vaak gedraaid en scheef


2. Onjuiste ondersteuning van de nek

Als de nek en het hoofd niet goed ondersteund worden, kunnen ook spanningen in de nek ontstaan. Een te laag of te hoog hoofdkussen leidt tot een scheve stand van de nek. Bij het ontbreken van een goede neksteun, wordt het hoofd wel ondersteund, maar de nek niet. 

Als de vorm van een hoofdkussen niet goed is of als het te hoog of te laag is, kunnen nekpijn en hoofdpijn het gevolg zijn.

De oplossing

Nekklachten kunnen worden voorkomen door de slaaphouding te verbeteren én de ondersteuning te verbeteren. Altijd de combinatie! Hoe goed een kussen ook is, als je er niet goed op ligt, werkt het niet. Zo ziet de beste slaaphouding voor de nek eruit:


Waarom een body pillow?

Door te slapen met een bodykussen kan de arm daar ontspannen op rusten. Het lichaam ligt minder gedraaid dan in de stabiele zijligging. Hoe minder de romp naar voren draait, hoe minder draaiing in de nek ontstaat. De belangrijkste functie van een bodykussen is dan ook: het verminderen van draaiing in de wervelkolom en in de nek. Het Mikoala Body Pillow is hier uitstekend geschikt voor, deze is navulbaar en kan dus op precies de juiste hoogte worden ingesteld.

Mikoala Hi4 Pillow

Het Mikoala Hi4 pillow is een in 8 standen verstelbaar hoofdkussen. Daardoor kun je de hoogte kiezen die bij je past. Het hoofd ligt dan niet te hoog of te laag en de nek kan ontspannen liggen in een neutrale stand. Verder beschikt het Hi4 kussen over een goede neksteun. Deze ondersteunt de nek over haar gehele lengte, waardoor de nek echt kan ontspannen en herstellen van de belasting van overdag.

Het klachtenverloop bij nekpijn bij verkeerd slapen

Het klachtenverloop van nekpijn bij een verkeerde slaaphouding vertoont veel overeenkomsten met het klachtenverloop van hoofdpijn. Er bestaat een langzame en een acute variant.

Bij de langzame variant vindt door verkeerd liggen steeds opnieuw prikkeling plaats in de nek en ontstaan er geleidelijk toenemende klachten. Het begint met wat stijfheid in de nek bij het opstaan en kan eindigen met chronische nekklachten met flinke bewegingsbeperkingen en veel pijn.

Bij de acute variant ontstaat er plotseling schade. Bijvoorbeeld door een ongeluk, een spierverrekking, of een ‘verdraaide nek’. Er is dan gelijk veel pijn, de nek is stijf en er zijn verhoogde spierspanningen.

Kenmerkend voor een belastende slaaphouding is dat er meer klachten zijn bij het opstaan dan bij het naar bed gaan. Normaal zou het lichaam door te slapen moeten ontspannen en de zouden de klachten moeten afnemen. Bij een verkeerde slaaphouding is eerder het tegendeel het geval.

Uit onderzoek blijkt dat nekklachten fors afnemen als de slaaphouding en de nekondersteuning verbetert (onderzoek gezondNU). Een leuk verslag dat dit ondersteunt is geschreven door de voorzitter van de patiëntenvereniging 'De wervelkolom'.

Aanbevolen kussens

Mikoala Hi4 Deluxe Pillow

Mikoala Hi4 Deluxe Pillow

€ 124,85€ 119,90

Hi4 Deluxe + Body Pillow

Hi4 Deluxe + Body Pillow

€ 194,80€ 179,85

Product reviews

"Als oefentherapeut beveel ik het kussen regelmatig aan mijn patiënten aan"

AMJW Vorstenbosch - 16-06-2018

4.9 / 5 sterren

276 beoordelingen

Shop reviews

Nekklachten | Bronnen van nekklachten | Ligwijzer