Veelgestelde Vragen

Hoe werkt het 6 weken proefslapen bij de kussens?

Wat zijn de wasvoorschriften van de kussens en kussenslopen?

Wat zijn de afmetingen van de kussens?

Er zit een beetje synthetische geur aan mijn nieuwe Hi4 hoofdkussen, is dat erg?

Waar vind ik de Hi4 gebruiksaanwijzing en hoe moet ik op het hoofdkussen slapen?

Wat is de levensduur van het Hi4 hoofdkussen?

Allerlei kussens geprobeerd (op maat gemaakt), niks werkt, wat zijn voordelen van de Hi4Deluxe?

Waarom een Mikoala Body lichaamskussen gebruiken?

Uitproberen van de kussens en retourneren

Als u kussens in onze webshop bestelt, kunt u de kussens 6 weken uitproberen.

Mochten de kussens niet bevallen dan kunt u ze terugsturen naar:

Ligwijzer retouren
Spectrumlaan 31
2665 NM Bleiswijk

Netherlands - Europe

Onder vermelding van uw naam, adres en liefst met de pakbon erbij. Opgave van de reden is niet noodzakelijk, maar wij stellen uw mening wel erg op prijs. Mogelijk kan uw feedback bijdragen aan verbeteringen van toekomstige modellen.

Als het kussen binnen 6 weken na levering onbeschadigd is ontvangen, wordt het gehele aankoopbedrag teruggestort op de rekning waarvan het betaald was. U hoeft hiervoor geen actie te ondernemen.

Na ontvangst duurt het nog 1 a 2 weken voordat het geld op uw rekening is bijgeschreven omdat de betalingen geclusterd worden en door een externe partij worden verricht.

 • Bekijk onze algemene voorwaarden (artikel 3.3) voor details ten aanzien van retourneren.
 • U kunt in Nederland ook bij verschillende therapeuten de kussens uitproberen. Om therapeuten te zoeken die een Hi4 en Mikoala demokussen hebben klik hier. Een therapeut kan u tevens specifiek en op maat adviseren.

Wasvoorschrift

Hi4 Hoofdkussen

 • Katoenen kussensloop(niet standaard meegeleverd): 60 gr wassen, niet in droger. Drogen in schaduw aan waslijn.
 • Flanellen sloop (kleur: licht geel): 60 gr wassen, droger: normaal, lage temperatuur
 • Traagschuim (memory foam) delen: Wekelijks goed uitschudden en luchten is meestal voldoende. Niet geschikt om te wassen (ook niet op de hand). Afnemen met een vochtige doek en goed laten drogen (niet in zon) voor gebruik.

Mikoala Body Supporter lichaamskussen

 • Katoenen kussensloop: 60 gr wassen, niet in droger. Voor het wassen rits volledig sluiten en voor extra bescherming in een waszakje plaatsen. Drogen in schaduw aan waslijn.
 • Molton/flanellen sloop (kleur: beige): 40 gr wassen, niet in droger.  Voor het wassen rits volledig sluiten, voor extra bescherming in waszakje doen. Drogen in schaduw aan waslijn.
 • Kern lichaamskussen: de hoes van de kern is fragiel svp voorzichtig uit de sloop halen. Wekelijks goed uitschudden en luchten is meestal voldoende. Wassen (enkel met de hand) dient voorzichtig te gebeuren en uitsluitend met lauw handsopje, zuinig met water en niet in de droger. Voor gebruik goed laten drogen in schaduw, niet in de zon.

Afmetingen Kussens

Hi4 hoofdkussen

 • De Hi4 Deluxe is compact van formaat: afmetingen 35 x 53 cm; hoogte instelbaar -> neksteun 8 tot 16 cm hoog.
 • Mocht de hoogste stand niet hoog genoeg zijn, dan kan een extra plaatje worden opgestuurd waarmee u het kussen verder kunt verhogen. Neem dan svp contact op.
 • Voor de compacte maatvoering is na uitgebreid testen bewust gekozen. Gebleken is dat als men op de zij ligt, men op het compacte kussen sneller aan de rand van het kussen ligt met het gelaat. Dat zorgt voor een vrije luchtstroom en minder tegendruk van het kussen tegen de kin of wang. En dat zorgt voor minder draaiing in de nek. De meeste mensen ervaren hier de voordelen van en zijn erg positief over het verstelbare Hi4 hoofdkussen. Lees op op deze website reacties en ervaringen van anderen en bekijk de video's.

Mikoala Body Supporter lichaamskussen

 • Juiste formaat: volume niet te klein voor goede ondersteuning en niet te groot voor goede hanteerbaarheid.
 • Afmetingen: 110 x 22 x 5-10 cm.

Geur Hi4 hoofdkussen

 • In meer of mindere mate kan er de eerste dagen een synthetische geur aan een nieuw Hi4 hoofdkussen zitten. Dit is normaal voor kussens van traagschuim. De lucht trekt geleidelijk weg en is meestal na enkele dagen tot enkele weken geheel en blijvend verdwenen.
 • Als de lucht te onprettig is om op te slapen, dan kan het kussen het beste een aantal dagen te luchten worden gelegd, het beste is om het kussen op te hangen aan een waslijn.

Gebruiksaanwijzing Hi4 hoofdkussen

 • Wat is onder en boven, wat voor en achter? De onderzijde van het Hi4 kussen heeft een rits, de bovenzijde is glooiend. De kant met de neksteun dient onder de nek geplaatst te worden. Het hoofd rust dan op het lagere gedeelte.
 • Klik hier en bekijk de Hi4Deluxe instructie (pdf)

Levensduur Hi4 hoofdkussen

 Hoe lang het Hi4 kussen meegaat is niet precies te zeggen. Het is o.a. afhankelijk van:

 • Vochtigheid in de slaapkamer
 • Mate van vochtverlies van de gebruiker
 • Slaaphouding
 • Manier van gebruik (bijvoorbeeld hand/arm onder het kussen)
 • Mate van luchten

Het luchten van een hoofdkussen is heel belangrijk en wordt vaak wat minder goed gedaan. Om hygiënische redenen wordt over het algemeen aangeraden om na 3 jaar een hoofkussen te vervangen.

Mocht de ondersteuning na verloop van tijd iets minder worden dan is het grote voordeel van een Hi4 kussen ten opzichte van andere kussens dat een iets lagere hoogte gecompenseerd kan worden door een iets hogere stand te kiezen.  Het Hi4 kussen is inmiddels aangepast: Het Hi4Deluxe is iets groter geworden en in 8 standen te verstellen i.p.v. in vier standen. De verhoogplaatjes voor de 8 standen worden standaard meegeleverd.

Waarom een Hi4 Deluxe hoofdkussen?

Wat ons betreft is het Hi4Deluxe kussen het beste hoofdkussen op de markt. Niet zo gek dat wij dat vinden omdat we dit hoofdkussen zelf hebben ontworpen en daarbij geen concessies hebben gedaan tav de vormgeving en het ontwerp. We hebben een mal ontworpen en zo is de gehele driedimensionale vorm van het kussen helemaal door ons geoptimaliseerd en bepaald. De vorm van het Hi4Deluxe kussen sluit perfect aan bij de vorm van nek en hoofd.
Het kussen is licht maanvormig gekromd: de goede ondersteuning blijft, ook als je wat meer naar links of rechts opschuift.

Aan de zijkanten is het kussen iets lager. Dit zorgt ervoor dat de neksteun niet teveel tegen je wang aandrukt als je op de zij ligt.

Het Hi4 is gemaakt van comfortabel zacht traagschuim dat ook 's winters niet te hard wordt. In het oppervlak zijn geulen aangebracht voor een goede vochtregulatie en nog meer comfort.


Verder is het kussen in hoogte verstelbaar in 8 standen. Dat is belangrijk om verschillende redenen:

 1. Ten eerste is de matrashardheid van invloed op de hoogte van het kussen. Op een zacht matras zakt de romp relatief meer in het matras en heb je een lager kussen nodig. 

 1. Ten tweede is de slaaphouding erg belangrijk. Naarmate je minder precies op de zij ligt, maar meer naar voren draait met de romp, moet het kussen lager zijn.

 2. Ten derde wordt elk kussen na verloop van tijd door normale slijtage lager. Bij het Hi4 kussen kan na verloop van tijd een hogere stand worden ingesteld zodat het kussen weer op de gewenste hoogte is.

 3. Ten slotte is het handig dat het kussen kan worden aangepast aan de omstandigheden. Als bijvoorbeeld op vakantie het matras harder is dan thuis, kan het kussen verhoogd worden.

Als u het Hi4Deluxe kussen in onze webshop koopt ontvangt u dit 6 weken op proef. Bevalt het niet dan dient u het kussen op eigen kosten (meestal 6,75 euro bij verzending op postkantoor) binnen de 6 weken aan ons te retourneren en dan ontvangt u het aankoopbedrag terug op uw rekening.

Waarom een Mikoala Body lichaamskussen?

Voor een zo positief mogelijk effect van het Hi4Deluxe kussen wijzen wij u graag nog even op het volgende.
Veel mensen liggen niet goed op de zij, maar draaien wat meer naar voren. Zoiets:

Dit is niet optimaal. De nek ligt gedraaid en ook tussen de schouderbladen ontstaat spanning. Hoe goed een hoofdkussen ook is, als u er niet goed op ligt (zoals hierboven), dan kan het zijn dat eventuele pijnklachten ontstaan of toenemen.

Bij veel vormen van hoofdpijn-vanuit-de-nek en nekklachten speelt een verkeerde slaaphouding een hele belangrijke rol. Soms is het zelfs de belangrijkste oorzaak.
Indien u deze slaaphouding herkent en last heeft van dit soort klachten, dan is er vaak maar één oplossing: zorg dat u beter op de zij blijft liggen. Dat kan met een Mikoala Body lichaamskussen, zie onderstaande afbeelding.

Het is soms wennen om op deze 'nieuwe manier' te slapen, maar wij raden u echt aan om dit te proberen en vol te houden (proeftermijn 6 weken). Uit onderzoek van gezondNU bleek dat dit veel effect heeft, voor meer info klik op artikel gezondNU of onderzoeksverslag gezondNU.

Heeft u nog een andere vraag of opmerking? Vul dan hier uw vraag/opmerking in. Wij horen graag van u.

Bekijk Ligwijzer kussens in webshop

Product reviews

"Als oefentherapeut beveel ik het kussen regelmatig aan mijn patiënten aan"

AMJW Vorstenbosch - 16-06-2018

4.9 / 5 sterren

276 beoordelingen

Shop reviews

Aanbevolen kussens

Hi4 Deluxe + Body Pillow

Hi4 Deluxe + Body Pillow

€ 194,80€ 179,85

Veel gestelde vragen | Advies | Ligwijzer