Lichaamskussen

Een lichaamskussen, ook wel body pillow of bodykussen genoemd, is een langwerpig kussen dat dient om de slaaphouding te verbeteren. In Nederland is het slapen met een bodykussen niet gebruikelijk en daarom is het voor veel mensen onduidelijk waarom ze met zo’n kussen zouden moeten slapen. Op deze pagina leggen we uit waarom we iedereen aanraden te slapen met een lichaamskussen.


Waarom is een lichaamskussen nodig?

Als je slaapt heb je geen controle over hoe je ligt. Je gaat liggen in een lekkere houding, maar in je slaap kan je zomaar in een verkeerde houding terecht komen. Dit kan klachten veroorzaken en een bodykussen kan dit voorkomen.

Een bodykussen heeft twee belangrijke functies:

  • Het helpt je om een betere slaaphouding aan te nemen
  • Het helpt je om in die betere houding te blijven liggen.

Veel mensen slapen op de zij. De bovenste arm heeft dan steun nodig en het lichaam draait naar voren totdat de bovenste arm op het matras steunt. Het gevolg is dat de nek gedraaid ligt en door het scharen van de benen ontstaat ook draaiing in de rug. Een bodykussen kan dit voorkomen.

goede slaaphouding mikoala lichaamskussen en hoofdkussen


Is een lichaamskussen in verschillende slaaphoudingen nuttig?

Ja, een lichaamskussen kan in meerdere slaaphoudingen nuttig zijn:

  • Als je op de zij ligt dan kan het steun bieden voor de bovenste arm en lig je beter op de zij. De nek ligt niet gedraaid en kan goed ontspannen.
  • Als je op de rug ligt, kan het kussen onder de knieën geplaatst worden, eventueel dubbel gevouwen. Dit zorgt voor ontspanning in de rug.
  • Op de buik slapen wordt afgeraden omdat de nek dan te veel gedraaid ligt. Een lichaamskussen kan het wel iets verbeteren, maar ook dan is deze houding niet aan te bevelen.

alle slaaphoudingen en het effect van een mikoala lichaamskussen

Wat is een goede vorm en formaat?

Als je alleen kijkt naar de ondersteuning van de slaaphouding, mag een lichaamskussen lang, breed en zwaar zijn. Dan blijft het goed liggen en biedt het veel steun. Dat neemt echter teveel ruimte in en is ongemakkelijk bij het omdraaien. Na lang testen in samenwerking met gebruikers en fysiotherapeuten is gebleken dat een kussen dat 20-22 cm breed is en een lengte heeft van 1.10 m het beste voldoet. Dit formaat geeft voldoende steun en is toch hanteerbaar in bed. De vorm kan het beste iets afgeplat zijn en niet bol. Dan blijft het beter op zijn plaats liggen en blijft een arm die er op rust ook beter liggen. Als je langer bent dan 1.80m of meer ondersteuning van je onderbenen willen hebben, dan kan een langer lichaamskussen uitkomst bieden (met een lengte tot zo’n 1.40 m).

Moet de hoeveelheid vulling aan te passen zijn?

Dat is wel wenselijk. Ten eerste kan de vulling na verloop enigszins ‘inklinken’. Dat is een natuurlijk proces en dat is te compenseren door wat extra vulling toe te voegen. Ten tweede leidt meer of minder vulling tot een ander gevoel en effect. Er kan vulling toegevoegd worden voor meer stevigheid en ondersteuning of vulling uitgehaald worden om het kussen beter hanteerbaar en wat dunner te maken.

Welke materialen zijn het best voor een bodykussen?

De inhoud van een body kussen moet comfortabel aanvoelen en vormbaar zijn. Het beste voldoet polyester, een synthetische vulling met goede anti-allergene eigenschappen.

Een binnenhoes is niet noodzakelijk, maar wel wenselijk: het vormt een extra barrière voor eventueel transpiratievocht waardoor dit niet doordringt tot de kern van het kussen. Dit verlengt de levensduur.

Als de binnenhoes van velours gemaakt is, kan het comfort in de winter groter zijn omdat het warmer aanvoelt. Als het in de zomer erg warm is, kan het soms comfortabeler zijn om de binnenhoes eraf te halen.

De buitenhoes kan het best van gewoon katoen of van satijn katoen gemaakt zijn. Dit is een persoonlijke keuze.

Het perfecte lichaamskussen

In onze webshop vind je het Mikoala Body Pillow. Dit kussen is in twee lengtematen leverbaar en in dikte in te stellen door er meer of minder vulling in te doen. Het kussen beschikt over een velours binnenhoes en katoenen buitenhoes (ook verkrijgbaar in satijn katoen en in diverse kleuren). Door de instelbaarheid van de dikte en de keuze om het met of zonder de binnenhoes te gebruiken, kun je het hele jaar zorgen voor het optimaal ondersteunen van de juiste slaaphouding.

Het Mikoala Bodykussen is ontworpen door bewegingswetenschapper Jan Willem Elkhuizen en industrieel ontwerper Rick Blom in samenwerking met fysiotherapeuten en patiënten.Het Mikoala Body kussen is een speciaal door Ligwijzer ontworpen lichaamskussen. Het Mikoala Body pillow (ook wel body supporter, body rol, slaaprol, zijslaper of zij-slaapkussen genoemd) helpt een goede slaaphouding in te nemen en te handhaven.

Aanbevolen kussens

Hi4 Deluxe + Body Pillow

Hi4 Deluxe + Body Pillow

€ 194,80€ 164,85

Onze kussens

 Lekker én goed slapen
 Waardering 4.9/5 sterren  
 

 Op basis van 257 recensies


Ervaringen van klanten

Mikoala Hi4 Deluxe Pillow - Orthopedisch hoofdkussen

Mikoala Hi4 Deluxe Pillo..

Gewelding, geen pijn meer. Zeer klantvriendelijk, snelle levering en ik vind het ook prettig dat ik achteraf wordt bena ...

Kirsten B 07-11-2019

Mikoala Hi4 Deluxe Pillow - Orthopedisch hoofdkussen

Mikoala Hi4 Deluxe Pillo..

Prima kussen, na 'n nekhernia ligt dit kussen prima!! ...

Jan van Doorn 14-10-2019

Hi4 Deluxe + Body Pillow

Hi4 Deluxe + Body Pillow..

Fijn kussen, heb ook het lange kussen besteld. Dat was in het begin nog even wennen maar draai nu gewoon om in mn slaap ...

Deborah Oosthoek 04-10-2019

Mikoala Hi4 Kids - Orthopedisch hoofdkussen voor kinderen

Mikoala Hi4 Kids - Ortho..

Hele goede kinderhoofdkussens zeker voor een kind met scolliose en een korset. ...

Margret Olsthoorn 23-09-2019

Lichaamskussen | Ligwijzer