Wat is het beste hoofdkussen?

Een goed hoofdkussen zorgt voor de juiste ondersteuning van je nek en je hoofd. Dit kan nek- en hoofdpijn voorkomen en bijdragen aan een goede nachtrust. 

Een goed hoofdkussen moet aan diverse eisen voldoen:

  • Verstelbaar in hoogte
  • Aansluiten bij nek en hoofd
  • Gemaakt van de beste materialen
  • Juiste formaat


1. Het hoofdkussen moet in hoogte verstelbaar zijn

Als het kussen de juiste hoogte heeft, ligt je hoofd in lijn met de romp en zijn er geen zijwaartse krommingen. De nek ligt recht en ontspannen. Deze kan optimaal herstellen van de belasting van de overdag. De juiste hoogte verschilt per persoon, want deze is afhankelijk van onder meer:

  • Breedte schouders
  • Slaaphouding
  • Hardheid matras
  • Hardheid kussen
Een hoofdkussen kun je het beste uitproberen op verschillende hoogtes in je eigen bed. Zo kun je bepalen welke hoogte voor jou het beste is. Dat kan echter alleen als het kussen in hoogte verstelbaar is. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de hoogte aangepast kan worden als de omstandigheden veranderen, bijvoorbeeld op vakantie of als je een nieuw matras krijgt.2. De vorm moet aansluiten bij de nek en het hoofd

Het kussen moet de contouren van de nek en het hoofd volgen, zodat er geen piekdrukken ontstaan en het hoofd recht ligt. Voor een goede ondersteuning van de nek is het noodzakelijk dat het kussen voorzien is van een goede neksteun. Bij veel kussens ontbreekt deze of is die te breed. Dit ligt niet prettig en leidt tot spanningen in de nek.
3. Het moet van de juiste materialen gemaakt zijn

Het materiaal waar een kussen van gemaakt is moet goede steun geven maar mag niet hard aanvoelen. Tevens moet het vormvast zijn, zodat het kussen de hele nacht de juiste steun geeft. Eventueel aanwezig vocht mag niet te ver naar binnen dringen omdat het dan niet kan verdampen en schade aanricht.
Vanwege de goede drukverdelende eigenschappen heeft traagschuim (Nasa-schuim) de voorkeur. Dit kan echter nogal temperatuurgevoelig zijn, waardoor het in de winter onaangenaam hard kan worden en de nek niet meer correct ondersteund wordt. 
Het beste materiaal is daarom een type traagschuim dat niet erg temperatuurgevoelig is. Dat zorgt voor een goede drukverdeling en goede steun, is vormvast, en voelt het hele jaar comfortabel aan.


4.  Het formaat moet goed zijn

Veel hoofdkussens zijn zo breed dat de wang teveel tegendruk ondervindt van het kussen als je op de zij ligt. Dit kan leiden tot te veel draaiing in de nek en kan een vrije ademhaling bemoeilijken. Een te klein kussen is echter ook niet goed, dan moet je het kussen ‘s nachts zijwaarts verplaatsen als je je omdraait.


Het beste hoofdkussen

In onze webshop vind je het Hi4 Deluxe Pillow van Mikoala. Dit hoofdkussen is in 8 hoogten verstelbaar, sluit perfect aan bij nek en hoofd en is gemaakt van goede kwaliteit traagschuim. Het kussen is ontworpen door bewegingswetenschapper Jan Willem Elkhuizen en industrieel ontwerper Rick Blom in samenwerking met fysiotherapeuten en patiënten. Hierbij is rekening gehouden met alle bovenstaande ontwerpeisen.

Voor de allerbeste slaaphouding en ondersteuning combineer je het Hi4 Deluxe kussen met het Mikoala Body Pillow. Dit lichaamskussen zorgt dat je beter op de zij blijft liggen en dan is ook de werking van het Hi4 Pillow optimaal. Bestel de combinatie met hoofdkussen en lichaamskussen met een mooie korting in onze webshop.
Aanbevolen kussens

Hi4 Deluxe + Body Pillow

Hi4 Deluxe + Body Pillow

€ 194,80€ 164,85

Onze kussens

 Lekker én goed slapen
 Waardering 4.9/5 sterren  
 

 Op basis van 257 recensies


Ervaringen van klanten

Hi4 Deluxe + Body Pillow

Hi4 Deluxe + Body Pillow..

Fijn kussen, heb ook het lange kussen besteld. Dat was in het begin nog even wennen maar draai nu gewoon om in mn slaap ...

Deborah Oosthoek 04-10-2019

Mikoala Hi4 Kids - Orthopedisch hoofdkussen voor kinderen

Mikoala Hi4 Kids - Ortho..

Hele goede kinderhoofdkussens zeker voor een kind met scolliose en een korset. ...

Margret Olsthoorn 23-09-2019

Mikoala Body Pillow in comforthoes + katoenen sloop

Mikoala Body Pillow in c..

Het zijslaapkussen helpt geweldig in de preventie van rug- en heuppijn. Ik ben in die zin een blij mens. ...

Francien van Eersel 19-09-2019

Mikoala Hi4 Deluxe Pillow - Orthopedisch hoofdkussen

Mikoala Hi4 Deluxe Pillo..

Sinds ik het kussen heb word ik (meestal) niet meer wakker met hoofdpijn. Het duurde wel even voordat ik de juiste kuss ...

J. Reyes 30-08-2019

Hoofdkussen | Ligwijzer