Materialen

De meest voorkomende materialen waar matrassen van gemaakt worden zijn:

  • Polyether
  • Latex
  • Binnenvering
  • Koudschuim
  • Traagschuim


Polyether

De kern van polyethermatrassen is zacht polyetherschuim. Dit heeft een gesloten celstructuur. De vochtdoorlatendheid is daardoor minder goed dan van opencellig traagschuim, koudschuim of perfolatex. Het kan daardoor warm en broeierig aanvoelen.


Latex

Natuurrubber
Latex is een natuurproduct: sap van de rubberboom. Hieruit worden allerlei rubberen producten gemaakt, waaronder matrassen. De term ‘natuurrubber’ mag worden gebruikt als het materiaal voor minstens 70% uit latex bestaat.

Synthetisch rubber
Daarnaast bestaat er synthetisch rubber, dat uit aardolie is gemaakt. Er is ook een variant, perfolatex, waarbij er holle gaten zijn gemaakt in het rubber. Dit zorgt voor een betere ventilatie. Een latex matras is veerkrachtiger dan polyether en ook duurzamer.


Binnenveringmatrassen

De meest voorkomende binnenveringmatrassen zijn:

  • Bonell vering: bestaat uit losse veren die onderling verbonden zijn met een spiraalveer.
  • Pocketvering: bestaat eveneens uit losse veren en dan zit er om elke afzonderlijke veer een zakje.

Binnenveringmatrassen zijn goed vochtdoorlatend en ventileren goed. Vanwege de vele veren, wordt er gebruik gemaakt van een drukverdeler in combinatie met een stevige toplaag van ander materiaal, bijvoorbeeld koudschuim of traagschuim. Een dergelijke combinatie is over het algemeen zacht en comfortabel.

De pocketvering heeft de voorkeur. Om elke veer zit een zakje, waardoor de veren niet in elkaar vertrengeld kunnen raken en niet of nauwelijks hoorbaar zijn.


Koudschuim

Dit materiaal wordt ook wel HR-schuim genoemd. Dit is de afkorting van High Resilience wat een hoge mate van veerkracht betekent. Het heeft een open-celstructuur. De vochtdoorlatendheid is daarom veel beter dan bij polyether. Koudschuim vormt zich goed naar de vormen van het lichaam. Er zijn diverse kwaliteiten en hardheden en kan daarom zowel gebruikt worden voor een toplaag als voor een onderlaag. Vanwege de uitstekende veereigenschappen en open celstructuur is koudschuim zeer geschikt om te verwerken in een matras.

De kwaliteit van het traagschuim is af te lezen van de HR-waarde: hoe hoger, des te beter. Algemeen wordt voor de kern van het matras een waarde van minimaal HR50 aanbevolen. De toplaag zou eventueel wat lager mogen zijn. Hoe hoger de HR-waarde, des te langzamer er kuilen ontstaan er des te langer het matras mee kan gaan.


Traagschuim

Dit materiaal is gemaakt van polyurethaan (PU-schuim). Het vormt zich goed naar het lichaam en de druk in het materiaal wordt goed verdeeld. Traagschuim wordt ook wel geheugenschuim, 'Nasa-schuim' of visco-elastisch schuim genoemd. Het reageert op temperatuur, vandaar dat het in een koude slaapkamer eerst hard kan aanvoelen en na enige tijd pas zachter wordt door de lichaamstemperatuur.

Dat kan in de winter onaangenaam zijn.

Een eigenschap van traagschuim is dat het lichaam er een stukje inzakt. Het lichaam wordt door een iets groter oppervlak (aan de randen) gedragen en de druk is daardoor iets minder. Ook wordt de druk iets meer verdeeld over het gehele dragende oppervlak. Dat kan het comfortgevoel vergroten. De keerzijde is wel dat mensen in hun slaap minder snel prikkels krijgen om van houding te veranderen. En regelmatig veranderen van houding is juist weer goed tegen decubitus en voor het herstel van weefels die op spanning liggen. Al met al lijkt een toplaag van traagschuim niet beter of slechter dan  van koudschuim. De keuze kan gemaakt worden op basis van persoonlijke voorkeur.

Traagschuimmatrassen bestaan vrijwel altijd ook uit andere materialen. De toplaag is dan van traagschuim, de onderlaag van bijvoorbeeld koudschuim of pocketvering.Bekijk onze Mikoala® matrassen


Ga naar de Ligwijzer webshop

Onze kussens

 Lekker én goed slapen
 Waardering 4.9/5 sterren  
 

 Op basis van 257 recensies


Materialen matrassen | Meer informatie | Ligwijzer