Eigenschappen en matrassen

Matrassen worden uit verschillende materialen gemaakt. Deze bepalen mede de veerkracht en de hardheid van een matras. De volgende factoren zijn van belang:

 • Hardheid
 • Dikte
 • De combinatie hardheid en dikte
 • De combinatie matras en bedbodem
 • Zones
 • Anti-vocht voorzieningen
 • Kuilen
 • Anti-allergene eigenschappen
 • Topdekmatras


Hardheid en Dikte

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een matras is de hardheid. Dit heeft veel invloed, zowel op de comfortbeleving als de ervaren fysieke klachten. Dit hangt mede af van de dikte van het matras:

Hoe dikker en hoe zachter, des te dieper zakt het lichaam er in weg.

Bij zachte matrassen heeft de dikte veel meer invloed dan bij harde matrassen. Ter verduidelijking: of een betonnen laag nu 1 cm dik is of 50 cm, dat maakt voor het gevoel niet uit. Bij een zacht matras maakt dat daarentegen juist heel veel uit.


De combinatie matras & bedbodem

De mate en wijze van ondersteuning van een lichaam wordt niet alleen bepaald door het matras, maar ook door de bedbodem. Het gaat om de combinatie.

De ondersteuning van het lichaam wordt bepaald door:

Hardheid matras + dikte matras + flexibiliteit bedbodem


In 1997 is onderzoek gedaan naar het effect van bovenstaande combinatie van factoren op de lichaamshouding en op de lichamelijke klachten (BakkerElkhuizen / Kittz, Groningen, 1997). Hieruit is het volgende gebleken.


effect-harde-matras-bodem

Het effect van de hardheid van de onderlaag

Boven: een zachte onderlaag
Onder: een harde onderlaag


Naarmate de combinatie van het matras en de bedbodem zachter/dikker/flexibeler is:

 • Zakt de romp dieper in het matras
 • Komen zowel in ruglig als in zijlig de benen relatief hoger te liggen
 • Komt de lage rug in een meer neutrale stand te liggen
 • Ontstaan er minder spanningen in de lage rug
 • Zakken in zijlig ook de schouders dieper in het matras
 • Wordt in zijlig de afstand tussen hoofd en matras kleiner
 • Neemt het comfort toe
 • Nemen lichamelijke klachten af


Het bovenstaande geeft het algemene beeld weer. Uiteraard zijn er individuele verschillen, die waren er ook in bovengenoemd onderzoek.


Zones

Matrassen zijn soms opgedeeld in verschillende secties, ook wel zones of comfortzones genoemd. De zones zijn zo geplaatst dat de puntbelasting van schouders en bekken beter wordt opgevangen.

Althans dat is de bedoeling..

Het probleem van zones is echter dat er veel variatie is in lichaamsbouw, terwijl de zones in vrijwel alle matrassen niet aan te passen zijn. Iemand met brede schouders heeft een andere schouderzone nodig dan iemand met smalle schouders.

Vandaar dat het ook niet verrassend is dat de consumentenbond in 2006 twijfelde over het nut van zones. Als het voor de één goed is en voor de ander juist niet, dan schieten we er gemiddeld niet veel mee op..

Ligwijzer heeft daarom een matras ontwikkeld waarbij de zones worden aangepast aan de lichaamsbouw en bovendien makkelijk verwisselbaar zijn als blijkt dat het nog wat harder of zachter moet zijn. Zie voor meer informatie: www.Hi4matras.nl


Vochtabsorptie

Matrassen die voor een groot deel uit veren bestaan, zoals de pocketveermatrassen en binnenveringmatras kunnen het lichaamsvocht het best opnemen en afvoeren omdat het voor een groot deel uit lucht bestaat. Matrassen van (natuur)rubber, traagschuim en vooral die van polyether zijn minder goed in staat om vocht af te voeren, maar door het aanbrengen van extra luchtkamers en andere voorzieningen ventileren deze matrassen doorgaans toch ook voldoende.Matrassen van (natuur)rubber en vooral van polyether zijn minder goed in staat om vocht af te voeren. Bij traagschuim hangt het af van het type. De meeste types bestaan uit dichte cellen en dan ventileert het niet goed, tenzij er aparte voorzieningen zijn aangebracht zoals ventilatie kanaaltjes. Als het traagschuim uit open cellen bestaat, dan is de ventilatie prima. Dat geldt ook voor koudschuim dat altijd uit open cellen bestaat.


Kuilen

Diepe kuilen in een matras kunnen reden zijn om het matras te vervangen. Een beetje kuilvorming is uit oogpunt van een goede lichaamshouding echter zo gek nog niet. Deze kuilen vormen zich vooral onder de schouders en de heupen en in veel gevallen is het prima dat deze uitstekende lichaamsdelen wat meer in het matras wegzakken.Topdekmatras

Een topdekmatras is een dunne matras van 5-10 cm die bovenop een ander matras geplaatst wordt. Hierdoor wordt de totale matraslaag dikker, wat er voor zorgt dat het lichaam iets meer in het matras zakt. Dit is over het algemeen gunstig voor het comfortgevoel én voor het verminderen van lichamelijke klachten. Een topdekmatras, ook wel dekmatras genoemd, is een eenvoudige en aantrekkelijke manier om een bestaand bedsysteem comfortabeler te maken. Daarnaast is een topdekmatras makkelijk hanteerbaar, wat voor het luchten en opmaken gunstig is.

Er bestaan ook topdekmatrassen die uit twee delen bestaan en aan elkaar geritst kunnen worden. Handig voor logeerkamers waarbij men soms een tweepersoonsbed en soms twee eenpersoons bedden prefereert.


Materialen

Klik hier en lees meer over de 'materialen' waaruit matrassen zijn opgebouwd, zoals traagschuim, koudschuim, pocketveer etc.Bekijk en probeer onze Mikoala® matrassen


Ga naar de Ligwijzer webshop

Onze kussens

 Lekker én goed slapen
 Waardering 4.9/5 sterren  
 

 Op basis van 257 recensies


Eigenschappen matrassen | Lees handige tips | Ligwijzer